Gå til hovedindhold
Fri fragt og gratis retur ved køb over 500 kr.🧡
Dansk
  • Dansk
  • English

Hvordan gør vi en forskel for kvinderne?

Hvordan gør vi en forskel for kvinderne?

Kernen eller omdrejningspunktet for Manelleh er at gøre en forskel og hæve levestandarden for kvinder rundt om i verden. Hver gang du køber et produkt hos Manelleh, bidrager du til, at flere kvinder har ordentlige, meningsfulde og værdige jobs. Hvert køb er med til at gøre en vedvarende og positiv forskel for kvinderne og deres familier.

Men hvordan kan du og jeg vide, at kvinderne så rent faktisk har ordentlige løn- og arbejdsforhold? Det spørgsmål har jeg fået rigtig mange gange, og derfor har jeg ikke været i tvivl om, at det selvfølgelig skulle være emnet for mit første blogindlæg på Manelleh.com.

I blogindlægget vil jeg fortælle om, hvordan jeg har fundet de organisationer, jeg samarbejder med og selvfølgelig også, hvorfor jeg er sikker på, at kvinderne arbejder under ordentlige arbejdsforhold. Men inden jeg når dertil, vil jeg begynde med at fortælle, hvorfor jeg er startet med lige netop kvinder i Bangladesh.

Hvorfor blev Bangladesh det første land?

Der er mange, der spørger mig, hvorfor jeg er startet med Bangladesh og ikke i stedet valgte Sri Lanka, hvor jeg er født og adopteret fra. Faktisk startede jeg med at have en liste med fem-ti lande, som jeg mente var oplagte, og som jeg samtidig havde en eller anden tilknytning til. Eksempelvis Indien og Sydafrika, som begge er lande, hvor jeg har gode kontakter, minder og smukke produkter fra.

Mit ønske er at samarbejde med organisationer og kvinder fra mange forskellige lande. Sri Lanka var og er selvfølgelig fortsat på listen, men jeg endte med at vælge Bangladesh, som jeg besøgte og lærte at kende i 2013. Det var i forbindelse med mit arbejde for Red Barnet, hvor jeg arbejdede med børnearbejde i tekstilbranchen.

Jeg har valgt Bangladesh, fordi det på alle mulige måder giver mening at bidrage til bedre jobs for kvinder i et land, hvor millioner af kvinder arbejder på en tekstilfabrik til en meget lav løn. Samtidig byder landet på virkelig smukke produkter og fantastiske håndværkstraditioner, og endelig har jeg gennem snart 10 år opbygget et venskab til en lokal og tidligere kollega i Red Barnet, Obaidur Rahman. Og det at have en person ”on the ground” har også været en afgørende faktor for valget af Bangladesh, særligt i en tid med COVID, altså hvor jeg ikke selv har kunnet rejse.

Hvordan har jeg fundet nogle organisationer, der lige netop støtter kvinder?

Tilbage i 2013, da jeg var i Bangladesh, besøgte jeg nogle forskellige organisationer, der arbejder for at skabe bedre arbejdsforhold for kvinder. Det gjorde et kæmpe indtryk på mig, og jeg var virkelig imponeret over at opleve de her organisationer, der arbejdede for at skabe bedre forhold for kvinder.

Jeg havde ingen idé om, hvor mange af sådanne organisationer, der fandtes? Hvordan jeg skulle finde dem? Og hvis jeg kom så langt, hvordan jeg skulle starte et samarbejde med dem? Jeg vidste bare, at det var nogle helt særlige organisationer, jeg var på udkig efter. Og jeg havde aldrig fundet dem uden hjælp og sparring fra to helt særlige personer - med lokalt kendskab.

Den ene var min tidligere kollega i Red Barnet, Obaidur Rahman, som fortsat er en kæmpe hjælp og støtte i dag. Den anden, som jeg fik uvurderlig hjælp fra, er en fantastisk kvinde, Samina Ahsan Shahrukh, som i mange år har arbejdet for den danske ambassade i Bangladesh. Hun er vant til at lave opgaver for Arla og Mærsk og andre store danske virksomheder, som er til stede i Bangladesh. Jeg tror, at hun (til min helt store gevinst) tabte sit hjerte til idéen om at starte Manelleh og gøre en forskel for kvinder i Bangladesh.

Hvordan ved du og jeg, at kvinderne har ordentlige løn- og arbejdsforhold?

For at være sikker på at finde de helt rigtige organisationer, opstillede jeg nogle kriterier, som Obaidur og Samina kunne bruge som rettesnor for deres research. For det første skulle det være organisationer, der støttede kvinder og levede op til mine non-negotiables. Dernæst skulle de lave smukke håndlavede produkter af høj kvalitet. Endelig skulle de have lyst til at arbejde sammen med en start-up, altså mig😊.

På den baggrund fik jeg kendskab til mange gode organisationer. Jeg udvalgte  to, Saidpur Enterprises og Bunon Kutir, som jeg gik videre med og lavede min egen assessement, dvs. grundige vurdering af. Det gjorde jeg på baggrund af et spørgeskema (inspireret af UN Global Compact self assessemt tool) og dybdegående interview, som jeg lavede sammen med Obaidur.

Vi spurgte dem om stort og småt. Alt lige fra, om de havde en arbejdsmiljøpolitik og hvad kvinderne fik i løn - til om der var ordentlige toiletforhold og lys på gaden om aftenen, når kvinderne går hjem fra arbejde. Jeg var også med på online besøg, hvor jeg så hvordan kvinderne lavede produkterne. På den måde lærte jeg hurtigt organisationerne ret godt at kende.

Medlemmer af World Fair Trade Organisationen

I dag samarbejder jeg med tre organisationer. Ud over Saidpur Enterprises og Bunon Kutir, er jeg for nylig begyndt at arbejde sammen med en organisation, der hedder Tarango, som faktisk var en af de organisationer, jeg besøgte tilbage i 2013. Alle tre organisationer er medlemmer eller på vej til at blive medlemmer af World Fair Trade Organisationen (WFTO), som er en global paraplyorganisation, der samler og auditerer sociale Fair Trade virksomheder.

WFTO laver meget fyldestgørende audit-rapporter (på mere end 30 sider) og kommer med anbefalinger til organisationerne om, hvor og hvordan de kan forbedre sig, så de bliver endnu stærkere, mere bæredygtige og kan skabe endnu større impact. Det vil sige at gøre en endnu større forskel for kvinderne og deres familier. Saidpur Enterprises og Tarango har været medlemmer i mange år og Bunon Kutir er godt på vej til at blive godkendt (fra initial til guaranteed member).

Samlet set har jeg altså et godt kendskab til organisationerne, og jeg arbejder meget tæt sammen med dem. Fælles for dem alle tre er, at de hver dag arbejder for at øge levestandarden og skabe ordentlige, meningsfulde og værdige jobs for kvinder. De arbejder for at give kvinder mulighed for at være uafhængige og leve et liv fri fra fattigdom. Give dem mulighed for at tjene deres egne penge, sende deres børn i skole, leve et liv fri for prostitution, diskrimination, usikre og lavtlønnede job og fri for fysisk eller seksuel vold.

Jeg er pave stolt over at arbejde sammen med alle tre organisationer, og jeg glæder mig allerede til næste gang, jeg skal besøge dem😊.

Kærlig hilsen

Maria

Grundlægger af Manelleh

Din indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom.
Klik her for at fortsætte med at handle..
Dansk
  • Dansk
  • English
Tak, fordi du kontakter os! Vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Tak fordi du tilmeldte dig Tak! Vi giver dig besked, når det bliver tilgængeligt! Det maksimale antal varer er allerede tilføjet Der er kun én vare tilbage at lægge i indkøbskurven Der er kun [antal_varer] varer tilbage at lægge til indkøbskurven